KENNY BERÄTTAR OM LIVET SOM JOURNALIST
Del 2:
Vi är framme vid vårvintern 1972. Jag har fått jobb som telefonmottagare på Nordvästra Skånes Tidningars nattredaktion i Ängelholm – samtidigt gör jag lumpen som materialmekaniker på F10 i samma stad.
Jag är på gång.
Lokalredaktörerna överöser mig med telefonrapporter som jag spelar in på en halvtaskig bandspelare och skriver ut till redigerarna.
Jobbet är stressigt... så in-i-helvete. Men jag älskar hetsen och stressen. I den här miljön jag vill tillbringa resten av mitt liv. Upptäcker samtidigt en sak – utan att överdriva:
Jag kan skriva betydligt bättre än många av de här skribenterna.
Nattredaktören Lasse Ohlén (min idol på tidningen och en gång pianist hos Rock-Ragge & His Four Comets) uppmuntrar mig. Och när sportchefen Leif Nilsson frågar om jag kan börja skriva om division V- och VI-fotboll på lördagseftermiddagarna nappar jag direkt.
Ringer upp idrottsplatserna och får en kort resumé av nån lagledare i Färingtofta eller Vegeholm. Som regel har de ingen aning om vem som gjort motståndarnas mål.
– De va' han... den röhårige elvan...
Nu är jag uppe i sju arbetsdagar per vecka.
Muck från F10 väntar vid midsommar. För utryckningsbidraget köper jag två snygga kostymer på Josephsons herrekipering i Ängelholm. En reporter ska ju kunna se proper ut – trots alla 70-talets vänstervindar.
Vid det här laget har jag hårdpluggat journalistoraklet Set Poppius lärobok. Redan 1914 har han grundat Poppius journalistutbildning i Stockholm och den skolan är Skandinaviens äldsta journalistutbildning.
I sin bok förklarar Set Poppius att en volontär, vilket jag är med sju kronor i timmen, ska vara gift med tidningen.
Så är det inte i dag. Många journalister ser snarare tidningen, som anställt dem, som ett ”one-night-stand”.
Ursäkta att jag har en gammaldags moral.
Trots arbetsbelastningen trivs jag med livet och när mina fina ungdomsvänner Claes Andersson och Kerstin Pommer tipsar om att överta deras etta på Vaktgatan 6 i Ängelholm... ja, vad man kan då mera begära? Mitt egna vuxna liv kan börja.
Jobbet är kul, kul, kul och på lördagskvällarna springer vi ner på nyöppnade Paletten strax intill, där hotellet Hus 57(
www.hus57.se) huserar i dag, och dansar till Rockfolket och Sven Ingvars.
Det finns ju mitt i allt arbete även utrymme för nöjen.
Hösten kommer och det blir vinter och snart är det våren 1973. Plötsligt blir jag inkallad till redaktionschef Allan Nylén.
Vad fan har jag nu hittat på...
– Jo, vi har fått en vakans på Eslövsredaktionen. Vill du ha jobbet?
Eslöv... ska jag framleva mitt liv i stan som utsetts till Sveriges tråkigaste? Visserligen jobbar duktige Bosse Hagström där (alltså långt innan han blir berömd för sina matprogram från Italien). Men ändå...
Jag funderar och funderar och försöker tänka positivt:
”Man skulle ju... kanske... kunna bosätta sig i Lund...”
Under betänketiden tar fackklubbens ordförande Ove Torgny kontakt med mig och förklarar att Eslöv ändå är en början på en journalistkarrär. Och bättre än inget.
Jag tackar ja.
Ödet vill annorlunda. En reporter på NST-editionen Öresunds-Posten i Helsingborg (som jag i dag nästan ser ifrån min nuvarande bostad i Palladiumhuset) har tragiskt förolyckats.
Redaktionsledningen tänker om.
– Vi sätter unge Lindquist som reporter i Helsingborg.
Sommaren på redaktionen på Trädgårdsgatan i Sundets pärla blir ytterligare ett lyft. Jag är reporter, får avtalsenlig lön och världen ligger öppen. När mina kompisar från gymnasiet tjänar 2 000 kronor i månaden som gymnasieekonomer tjänar jag 3 000 som journalist. Och jag får fina kollegor som Tommie Ling, makarna Håkan och Gunilla Palm, Malte Gunntoft, Hans Ekström, kulturprofilen Alf Mattesson sportredaktören Svenne Andersson... och flera andra.
En sak glömmer jag aldrig. Det är när nestorn Malte Gunntoft ringer upp redaktionschef Nyhlén och deklarerar på sin äktskånska:
– Du! Den pågen ska va' i Helsingborg... och ente i Ängelholm. Vi på Öresunds-Posten släpper han ente.
Själv stod jag strax intill förlägen och hörde samtalet.
Ödet ville än en gång annorlunda.
FOTNOT: Del 3 kommer snart.