tisdag 16 juli 2019

Riksettan - rockkultur och nostalgi

KRÖNIKA OM ATT FÄRDAS PÅ KLASSISK VÄG

Vi är för tillfället på semester i Helsingborg – Sundets pärla.

Nedresan från Hullaryd började samma dag som Metallica spelade sin hårdrockshow på Ullevi i Göteborg.

Vad har nu det med saken att göra...

Eller låt mig börja så här:

Ni som var med förr tog säkert Riksettan när ni körde till eller ifrån Stockholm. 

Första gången jag åkte den klassiska vägen var sommaren -58 med mor Ally, far Herbert och lillasyster Ingrid. Vi skulle till farbror Sven som bodde på Segersön i Mälaren, utanför Strängnäs.

Jag glömmer aldrig första stoppet som var vid ett rastställe i Traryd intill Lagans strandkant. Där var så vackert och exotiskt, tyckte jag med mina åttaåriga barnaögon. Jag var fjärran Ängelholm och lika långt bort som New York, Murmansk eller Sri Lanka skulle bli senare i livet. Och aldrig har en medhavd korvmacka smakat så gott... som just där i småländska Traryd.

Nåväl... När Elsa-Lill och jag kör mellan Helsingborg och Hullaryd väljer vi ofta bort den hårt trafikerade E4:an till förmån för gamla Riksettan.

Så gjorde vi även i förra veckan.

FOTO: KENNY LINDQUIST
Minnesmärket i Dörarp över Metallicas förre basist Cliff Burton är ett måste att besöka.

Efter att ha lämnat ett soligt Hullaryd äntrade vi den klassiska vägen i Värnamo och det var då vi kom på att Metallica skulle spela på Ullevi under kvällen.

Nej, vi skulle inte till Göteborg. Men vi visste att Metallicas tidigare basist Cliff Lee Burton omkom i Dörarp 1986 när bandets turnébil körde av vägen. Därför finns en minnessten placerad utmed vägen och den har blivit en vallfärdsplats för hårdrockfans.

Vi trodde att bandet – möjligen – fanns på plats eftersom det skulle spela i Göteborg samma dag. Det hade ju varit ett journalistiskt scoop att få träffa bandmedlemmarna just där. Men de hade säkert annat att göra med soundcheck och andra förberedelser.

Det visade sig att många hade tänkt som vi och ville hylla den unge basisten med att lägga en ölburk på hans minnessten som blivit en vallfärdsplats.

Vi tog bilder och begav oss vidare söderut på Riksettan och passerade min barndoms rastplats vid Traryd som i dag håller på att förfalla efter att E4:an drogs utanför samhället.

FOTO: KENNY LINDQUIST
Här i Traryd stannade familjen Lindquist på min första resa på Riksettan 1958. I dag är vägkrogen stängd och på väg att förfalla.

Det blev trots det en kort kaffepaus där innan färden gick vidare.

Plötsligt dök skylten Axhult upp. Och alla svenska Rolling Stones-fans vet att Axhult har en speciell betydelse i rockhistorien. Här stannade Stones till och käkade korv efter att bandet spelat i Helsingborgs Idrottens hus påskafton 1967.
FOTO: EJE SJÖLANDER
Charlie Watts, Brian Jones och Mick Jagger framträder i Idrottens hus i Helsingborg påskafton 1967. Därefter begav de sig till Axhult i södra Småland.

Med sin turnébil kom bandet till vägkrogen Tulpanen i Axhult – hungriga. Och medlemmarna var sugna på korv med mos och lingonsylt, har det berättats för mig. ”Stenarna” med Mick Jagger i spetsen tågade in och trängde sig före i kön men blev genast tillsagda att ställa sig längst bak.

I Sverige har vi ett demokratiskt kösystem.

Utan protester lydde de ordern. Käkade upp portingen och gav sig iväg norrut. Ingen anade då att bandet under drygt femtio år framöver skulle dra mångmiljonpublik.

Så celebert besök har lilla Axhult varken haft förr eller senare. I dag är vägkrogen Tulpanen riven och ett minne blott.

Nuförtiden för byn en anonym tillvaro. Det enda som vittnar om en blomstrande by är den nedlagda lanthandeln som står kvar från tiden då Stones kom till orten.

Men... Axhult är, trots det, kult.

FOTO: KENNY LINDQUIST
Det mest utmärkande i Axhult i dag är den nedlagda lanthandeln.

Alltså... vi rekommenderar alla att köra Riksettan om ni ska upp- eller nedåt. Den är en pärla för bilturisten. Men utrusta er med en bra vägkarta eftersom den klassiska vägen – tyvärr – är dåligt försedd med vägskyltar.

Kör försiktigt och tag god tid på er! Då blir färden en upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar