söndag 15 december 2019

Explosiv jul på Söder

Så firar Söderbor i Helsingborg jul


Dan före dan, före dan, före dan.. .Det finns förutfattade meningar om hur vi Söderbor i Helsingborg firar julen. I dag har jag med stor möda sammanställt de vanligaste frågorna.

Firar ni jul överhuvudtaget i kvarteren söder om Trädgårdsgatan?

Att så inte skulle vara fallet är en djupt rotad fördom bland den bourgognedoftande öfvre medelklassen i stadens norra delar. Vi firar julen med dunder och brak. Och det har till och med hänt att vissa firar julen med dynamit i våran bombastiska stadsdel.

FOTO: KENNY LINDQUIST
Ibland händer det att Elsa-Lill vinner en julskinka när hon spelar bingo på Sundsbussen. Då blir vi så glada så. Uteblir vinsten griljerar vi en korv.

Har ni speciella traditioner?

Självklart. Vi äntrar Sundsbussen för en dubbeltura mot Helsingör tidigt i december och låter oss färdas ut över det saltstänkande Öresund. Då doftar hela salongen av väl spetsad glögg vilket gör mig nostalgisk och nästan rörd till tårar. Under turan kan då Elsa-Lill samtidigt spela bingo och ha chans att vinna både nubbar och julskinkor. Man liksom förenar nytta med nöje.

Maten är ett speciellt kapitel på Söder. Vad serveras under en äkta julmåltid?

Vi börjar med den skånska rullkorven. Sedan följer stångkorv, långkorv, fläskkorv, lungmos, prinskorv och enrisrökt korv.

Blir det inte lite väl enformigt?

Ingalunda. På juldagen varierar vi oss. Ifall Elsa-Lill inte vinner nån skinka kommer jag i år att tillreda en falukorv som först kokas, sedan senapsgarneras och därefter griljeras... ja… precis som man gör med en skinka.


FOTO: KENNY LINDQUIST
Stadsparken står redo inför julen 2019. I bakgrunden syns det vita Palladiumhuset där vi har vår funkisvåning.

Vilka dryckjom unnar ni er?

Givetvis vår egen glögg. I år plockar jag fram en sedan länge lagrad flaska Vino Tinto. I denna stoppar jag en kanelstång och skakar om i en halv minut. Absolut inte längre.

Inget starkare...

Som julaftonens snaps kan man tänka sig en iskall Hoppa högt. Om vän av ordning undrar vad Hoppa högt är för en dryck så kan jag upplysa att det är vårat namn på iskall Brännvin special – även kallad Boxarbrännvin.

Sjunger Söderborna speciella julvisor?

Alltid. Min favorit är ”Guten Tag Weinachtsmänner schänken Sie bitte ein und lass uns lustiger werden”.

Har granen sin plats i Söders hem?

Jo, en äkta dessutom. För att höja stämningen sprutar vi Johnsons skogsdoft över granen, både morgon och kväll. Sen hänger vi i ett tiotal Wunderbaum, så inga halvmesyrer här inte.å plastgranen göre sig icke besvär...

Bara på kvarterskrogen i Gasverksbacken. Man försökte ha en äkta gran där för många år sen. Men den slokade av brännvinsångorna redan första kvällen.


1 kommentar:

  1. Alltid så trevligt att läsa Era kåserier. Fortsätt gärna roa oss med dem.😊😊

    SvaraRadera