tisdag 7 maj 2019

Kommer ni ihåg den ädla Tinton... Vi gör det

KENNYS ONSDAGSKÅSERI, ligger ute redan nu.


Det spanska härligt robusta rödvinet Vino Tinto var under många år Söderbornas favoritdryck här uti den fagra staden Helsingborg.

Ja, man kan säga att det dracks till både vardag och fest – från Bryggaregatan i söder till Trädgårdsgatan i norr. Och på vår lokala kvarters- och stjärnkrog Punkten i Gasverksbacken skålade vi i dessa Bacchi droppar så klackarna slog i taket.


FOTO: KENNY LINDQUIST
Punkten var vårt lokala Bacchus vid foten av Gasverksgatan under 1980- och 90-talen. Saknaden efter den tiden är stor.

Det var en härlig känsla att komma hem på fredagskvällen och efter en hård arbetsvecka långsamt få vrida runt kapsylen och lyssna till dess vällustiga knakande.

Men dessvärre – detta ädla rödvin har fått lämna plats för annat på Spritbolagets hyllor. Många älskare av dessa droppar tvingas nu själv brygga dunkvis med något som kan liknas vid det spanska originalet.

Fritiof Nilsson Piraten var konnässör på viner. Förra sommaren gick jag förbi det hus som Bombi Bitts fader bebodde åren 1921-1931. Det var alltså på den tiden som Piraten själv verkade som advokat med kontor på Storgatan i Tranås.

Körde därefter tillbaks till Hullaryd, 22 kilometer därifrån, och plockade fram en bok om den store författarens förhållande till mat och dryck.

Piraten var som bekant en av grundarna av Gastronomiska akademien 1958. I huvudstaden bodde han alltid på Hotel Reisen vid Skeppsbron. Där skulle det stå sex halvflaskor av det exklusiva röda vinet Château Margaux på rummet vid ankomsten. Margaux var även Ernest Hemingways favorit bland rödtjuten så han var i gott sällskap.

I mitt hem brukar det stå ett glas hemkörd Tinto på diskbänken.

FOTO: KENNY LINDQUIST
Låt oss aldrig glömma den gamla hederliga Tinton som förgyllt mången afton.

Bara för att jämföra gick jag in på Spritbolagets hemsida för att kolla vad en flaska Margaux kostar. Priset var 11 378 kronor per helrör för den dyraste varianten. Och då fick man till råga på allt beställa varan.

Näe! Hellre köper jag en bryggsats på nätet. Den ger 20 liter för 119 spänn. Det handlar inte om snålhet utan mer om bekvämlighet. Det ska alltid finnas en pava Château Casa Rosada Tinto hemma och nära till hands.

Spritbolagets Margaux är lagrad sedan 2005. Min Tinto tillkom i förra månaden och kan beskrivas som syrligt sträv. Och med den goda kunskap jag besitter, kan jag även säga att Château Casa Rosada Tinto har ett lätt inslag av odefinierade kryddor och övermogen fallfrukt. Den vinner inte på att lagras och livet ska ju levas i nuet.
Här finns varken tid eller vin att förspilla.

FOTNOT: För övrigt påbörjar vi vår sommarvistelse i Casa Rosada i Hullaryd under maj månad. .Men givetvis kan ni följa bloggen Gårdenäs/Lindquist även under sommaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar