söndag 17 mars 2019

52 år sen Stones var i stan

JOURHAVANDE REPORTER:


Tiden går och i vår är det 52 år sen Rolling Stones intog Idrottens hus i Helsingborg. Händelsen tas i dag upp av Jourhavande reporter.
Då det engelska popbandet spelade på Cuba 2016 kom en miljon människor till gratiskonserten i Havanna.
När Rolling Stones gav två konserter i Idrottens hus i Helsingborg påskafton 1967 kom 1 700 personer till den första och 2 200 till den andra.
Helsingborgs Dagblads fotograf Eje Sjölander fanns på plats och än i dag minns han konserterna väl.
– Det var inga som helst problem att komma in i omklädningsrummen för att plåta bandmedlemmarna där de satt och förberedde sig i dimmor av haschrök, säger Eje.

I boken ”From Pearls to Sweet Wine” (författad av Lennart och Ann Ekström och Tomas Montelius) skildras poplivet i Helsingborg under 60-talet. Bland annat har man återgivit tidningsartiklar från Stones besök i stan.
I Nyheterna skrev Karre Erichs:
”Rolling Stones blev en klar besvikelse. Sånganläggningen den sämsta möjliga – ljudet gick inte fram alls. Nej, Stonesgalan i Helsingborg på påskafton blev ett enda stort fiasko. I och med denna gala torde Rolling Stones saga vara slut i Sverige.”
Så blev det tack och lov inte. Under årens lopp har gruppen dragit fulla hus vid flera tillfällen på Ullevi i Göteborg.


FOTO: EJE SJÖLANDER
På första Stoneskonserten på Idrottens hus, påskafton 1967, fanns 1 700 åskådare, 2 200 kom till den andra.

– Att det inte blev någon succé i Helsingborg har sin förklaring, säger Eje Sjölander. Stones var nere i en svacka. Själv tyckte jag på den tiden att Beatles var ett mycket bättre band.
När gruppen framträdde i Sverige för några år sedan låg biljettpriserna på 695 kronor och uppåt. I Helsingborg den gången det begav sig fick publiken betala mellan 15 och 25 kronor.

Under årens lopp har ett stort antal artister framträtt på musikgalor i Idrottens hus. Carola, Christer Sjögren, Ulf Lundell...
Men den första världsartist som stod på scen, i denna stads idrottsliga högborg, var trumpetaren Louis Armstrong.
1961 gjorde han en skandinavisk turné och Idrottens hus var en av spelplatserna och datumet var den 19 februari.
Besöket måste anses som ett av det största i Helsingborgs musikliv genom tiderna.

Louis Armstrong hade plockat med sig ett synnerligen armstarkt gäng musiker. Eller vad sägs om sångerskan Velma Middleton, trombonisten Trummy Young, basisten Mort Herbert , pianisten Billy Kyle, trummisen Danny Barcelona och Barny Bigard på klarinett.
För en del år sedan kom det upp en fråga i Helsingborgs Dagblads frågespalt Jourhavande reporter om vilket år det var som Armstrong varit i stan. Många läsare hörde av sig och alla var eniga om just den 19 februari 1961. Hur mycket det kostade att komma in på jazzgalan fick vi dock aldrig klarhet i.
Men av läsarna, Maj-Britt Friberg, berättade att hon sparat programmet som kostade 2:50.
”Ett kärt minne”, menade hon.

Om du själv har minnen från någon av de här galorna i Idrottens hus så hör av dig i kommentatorsfältet nedan eller till: kenli.lindquist@gmail.com

1 kommentar:

  1. Rolling Stones idrottens hus 1967. Mitt minne är att förbandet Hounds var mycket bättre. Jag var då på mitt 16:de år

    SvaraRadera